Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

Czy zabraknie nam żywności, bo pszczoły śpią za długo?

Opublikowano: 22-02-2011

Zmiany klimatyczne na świecie mogą niekorzystnie wpłynąć za produkcję żywności. Naukowcy zaobserwowali, że liczba pszczół dramatycznie spada. Ponadto, zmiany klimatyczne mogą doprowadzić do tego, że kwiaty zaczną kwitnąć zbyt wcześnie, w okresie, kiedy pszczoły jeszcze śpią. Wynikiem rozbieżności czasowej będzie spadek liczby zapylonych kwiatów. Kanadyjski profesor, którego badania wskazały takie wnioski, zaznacza, że zmiany klimatyczne wpłyną nie tylko na rośliny rosnące dziko, ale także na rośliny uprawne, tj. pomidory czy truskawki. Negatywne zmiany w zapylaniu zachodzą w miejscach, do których człowiek nie ma dostępu, i które są wolne od zanieczyszczeń. Innym aspektem, który może negatywnie wpływać na produkcję żywności są nierównomierne i nieprzewidywalne opady, które powodują susze i powodzie na świecie.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.