Login:
Hasło:
   Strona startowa      O projekcie      Regulamin      Lista rankingowa      Uczestnicy      Plan szkolenia      Kontakt  

Strona: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16

„Greenbottle” - nowy trend w przemyśle winiarskim

Opublikowano: 27-12-2011

W Polsce nie sprzedaje się zbyt wiele win w kartonie. Cóż... wynika to pewnie z przekonania, iż wino w kartonie kojarzy się przede wszystkim z piciem na parkowej ławce w nieciekawym towarzystwie, nie wspominając już o smaku takiego produktu... Jak w tej sytuacji zareagować na dobrej jakości wino w papierowej „butelce”? Pomysłodawcą tekturowego opakowania w kształcie butelki jest Brytyjczyk, Martin Myerscough. Wymyślił on opakowanie przyjazne dla środowiska, które nazwał „greenbottle”. Wynalazek jest łatwy w recyklingu. Dodatkowo, większa część „butelki” jest biodegradowalna, co w znacznej mierze rozwiązuje problem odpadów szklanych. Jak zapewnia autor projektu, „greenbottle” ma ogromną przewagę nad standardową szklaną butelką: jest lżejszy (mniejsze koszty transportu), znacznie tańszy oraz bardziej ekologiczny (wyprodukowaniu opakowania kartonowego towarzyszy wyemitowanie do atmosfery znacznie mniejszych ilości CO2 niż produkcji szklanej butelki). Niestety, jak każdy produkt, również i ten ma swoje wady - w papierowych opakowaniach wino (a także każda inna ciecz) nie jest w stanie być przechowywane tak długo jak w klasycznych, szklanych butelkach. Póki co wynalazek znalazł zastosowanie jako opakowanie na mleko w brytyjskich supermarketach Asda. Czy zyska przychylność producentów wina? Zobaczymy.



Newsletter
PTH Technika sp. z o.o.